Pasta czyli makarony

Świetna włoska restauracja
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród szerokich wariantów, jakie daje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, połączeń i spora dawka zdrowia.

Typowe włoskie przyprawy

Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoskie dania to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie potrawy

Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do makaronu. włoska restauracja w Krakowie Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.

Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, piada i liczne desery – np. granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film