Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są niezwykle doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone na ogół z Polską. Można dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak tradycyjnych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to tylko jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w zasadzie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film