przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami

Dobry, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a od początku do końca z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, lecz również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek równocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne

ser mozzarella   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd w związku z tym wziąć oryginalny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – naprawdę należałoby dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.